Är vi tacksamma?

Det var länge sedan jag skrev något på bloggen här och nu var det dags igen. Har fortsatt att göra korta videobloggar på min youtube kanal om olika teman och gärna med olika dialekter.

Inställningen till tacksamheten

Har insett att vår inställning till livet påverkar mycket vår upplevelse av den. Som tacksamhet, vad gör den med oss? Är det kopplat till kristendom eller kan man fundera kring tacksamhet även som ateist. En vän till mig på¨pekade att tacksamhet kommer väl ifrån de kristnas programmering om att vi bör vara tacksamma. Liksom de kristnas läror om att hålla god moral. Denna vän är väldigt kritisk till all religion. Jag håller dock inte med om det och jag ser heller inget fel i att ha en moralkompass eller att fundera kring vad jag kan vara tacksam för. För min del blir det reflektioner kring vart jag kommer ifrån för livsupplevelser och hur det förändrats till det bättre, som en röd tråd genom livet, ju mer jag släppt kontrollen över hur saker ska vara och istället fokuserat på att ta tag i saker för att skapa en eftersträvansvärd resultat. Som att plugga till körkort, studera vidare och söka jobb, bostad och arbeta på relationerna i mitt liv. Inget kommer ju till oss gratis med bara tankens kraft. Efteråt kommer tacksamheten av förbättrade villkor och större valmöjligheter som ett brev på posten.

För mig finns känslan av tacksamhet djupt inom mig när jag känner att jag är på rätt väg i livet och att det känns som att jag är hållen och kan känna tillit till att allt kommer att bli bra. Att jag inte behöver kontrollera omvärlden eller vad som pågår där. Inte heller hålla fast vid relationer som inte längre är levande. Det behövs alltid två parter i en relation för att hålla den vid liv tänker jag. Om någon tycker att jag varit dålig på att höra av mig eller engagera mig så går det väl även tillbaka till den andra att se sina egna ansträngningar kring relationen. Tacksamhet kan även följa hand i hand med orsak och verkan. Vi kan lättare känna oss tacksamma när vi ansträngt oss och f¨ått resultat och lyckats med något, men det kan också vara för det lilla i vardagen som att solen skiner och påverkar oss mer än när det är storm och regn ute. Det finns många människor vars humör påverkas av vädret. Är du en av dem? Tacksamhet kan infinna sig när vi möter vänlighet, godhet och ömhet gentemot oss som person. Något som vi inte förväntat oss. Jag blir alltid öm i hjärtat av att möta främlingar som visar sitt hjärta och medkänsla, i ett möte. vilket inte går att ta för givet i en värld av dualism och motsättningar, där många människor lider och genom lidandet skapar sköldar runt sitt hjärta. Jag är tacksam att mitt hjärta överlev med att vara en kännande individ, så att jag fortfarande kan känna mig som ett nyfiket barn i stunder. Men det finns oändligt mycket mer att vara tacksam över. Här nedan kan du ta del av min video blogg kring temat. Vad är du själv tacksam över? Med tiden kan även de reflektionerna fördjupas.