Välmående med hjälp av mineraler

Detta är ett litet smakprov på min blogg “Middagstips Online” som har bra recept och inlägg om kost och hälsa. Mineraler behövs för att bygga upp delar i kroppen såsom skelettet, tänder och brosk. Mineraler behövs för att bibehålla kroppens saltbalans, och för vårt nervsystem. Mineraler är väldigt viktigt i vårt födointag, samt även nödvändigt för vår överlevnad.

Mat & Dryck

Du kan (oftast) få i dig det du behöver genom att ändra dina mat och dryckes vanor. Det kan man göra (om man har ekonomi för det) genom att anlita en dietist exempelvis. Du kan t.om. gå på en viss diet eller vara vegetarian och få i dig precis allt du behöver (förutsatt att du inte är sjuk) om du anpassar kosten rätt. Man behöver exempelvis äta bönor och groddar om man är vegetarian eller vegan. Bara äta grönsallad, är inte bra. Det förekommer att grönsaker odlas i kostgjord form med frigolitplattor (istället för med jord) för att växa snabbare. Detta bidrar till en sallad som innehåller i princip ingen näring alls.

Samma sak med vete, vete saknar mycket av de näringsämnen som fanns för 200 år sedan. Jag har hört att en 8 tomater idag ger lika mycket näring som 1 tomat för 70 år sedan. Så, därför är det bra att välja ekologiskt (eller helst biodynamiskt odlad) kost. Man kan välja fullkorn och dinkel framför vanligt vete. Samtidigt ska man komma ihåg att inte överkonsumera det, för då kan man bli hård i magen istället. Lagom är bäst som man säger…

Kosttilsskott

Kosttilsskott finns i många olika former. Vissa är vanliga naturpreparat, vissa används för homeopati och andra används för folk som tränar väldigt mycket. Jag (gästskribent) kan rekommendera det som är lagligt och det som du känner att du mår bra av. Om man är osäker på om man har näringsbrist kan man förslagsvis göra ett blodprov hos Apoteket.

Här skriver jag lite kring några av de vanligaste kosttillskotten…

Zink

Det finns många bra faktabaserade resurser att på internet. Man kan lära sig om zink och zinktabletter på den här sidan. För den som har dåligt immunförsvar, hudproblem eller försämrat smaksinne kan zinktabletter vara ett bra tillskott. Enligt kurera.se är “Zink är inblandat i nästan 100 olika kroppsfunktioner och fungerar som en cofaktor i över 40 olika enzymreaktioner, varav många är inblandade i matsmältningen”. Så, beroende på dina symtom kan zink vara något att överväga.

Protein

Protein är ett av de viktigaste tillskotten för dig som tränar. Med hjälp av protein bygger du muskler. Man måste vara medveten om att du inte kan bygga muskler bara genom att sitta stilla, du måste förbränna protein för att det ska bli muskler. Annars blir du en tjockis och det vill inte de flesta vara med om. Samtidigt är protein i mindre skala livsnödvändigt, du klarar dig inte om du inte skulle äta det. En person som är muskelbyggare, blir inte sällan överviktig av protein om denne lägger ner träningen (exempelvis blir sjuk) då man också måste underhålla den befintliga fysiken. Det finns olika sorters protein, exempelvis protein i bönor som är en annan form av protein än i kött.

Jag har hört talats om muskelbyggare (och vegetarianer) som är lika stora som muskelbyggare som äter kött men i somliga fall varit mycket starkare på samma mängd muskelmassa. Om det stämmer, kan jag inte svara för. Men onekligen bör det i så fall vara bättre att äta bönor än en biff om man vill träna fitness eftersom att fitness handlar om att vara smal men så stark som möjligt för sin storlek.

Kalcium

Kalcium finns i mjölk. Förr i tiden trodde man att man att kalcium kunde leda till benskörhet i för stor omfattning. Detta bevisades som felaktigt på senare år. Kalcium är mycket bra för äldre, och man har stort behov både som ung (fram till 25-års ålder) då benmassan ökar och som äldre då kroppen har svårare att till sig kalcium. Så, det är dumdristigt att hävda att mjölk bara är för småbarn. Det är lika bra för pensionärer. Mjölk innehåller för den delen väldigt många andra bra ämnen som exempelvis livsnödvändiga aminosyror.

Omega 3

Omega 3 finns bland annat i fiskolja. Men också i exempelvis sesamolja. Det är bra för både den som tränar och den som vill leva ett hälsosammare liv. Omega 3 tillskott är särskilt bra för oss i väst, då vi äter betydligt mindre fisk. Det finns i flytande form och i tabletter som tillskott. Jag kan rekommendera just eye q kapslar, men det finns också ett stort utbud hos både gymgrosisten och hos LIFE-butikerna.