God Jul med fullmånen

Nu är Julen här och 2015 börjar närma sig ett avslut! Livets cykler och traditioner tål att firas med dem vi älskar allra mest! I år blir Julen extra helig för mig, med mer vila, reflektion, umgås med de närmaste och jag kommer inte att ställa upp på förväntningar på mig. Endast de förväntningar som mina barn förtjänar från mig, kommer att uppfyllas! Jag brukar tyvärr drabbas av julångest pga. den kollektiva hysterin och alla krav som finns i etern, eller som jag upplever genom de jag umgås med. Som empat känner man alla känslonyanser och ibland är det svårt att värja sig mot dessa starka känslor kring julen från min omgivning och kanske även det som väcks inom mig av hopp och önskningar. Jag har alltid en önskan om julefrid men med flera olika viljor kan någon annans önskan bli starkare!

Tänk om vi jämförde vårt värde med mängden på Julklappar som tilldelats oss, på ifall vi varit snälla och duktiga eller ifall vi inte är så älskade och uppskattade trots allt? Hur galet skulle inte det kännas! Jag har under många år slösat alldeles för mycket tid och pengar på julkappar för att glädja dem omkring mig, men har inte kännt att det räcker ändå. Blir vi lyckligare av klapparna? Långsiktigt? Klapphysterin har skapat enorma prestationskrav för mig iallafall och för mina barn, som frågar mig ifall de behöver köpa några julklappar! I år minskade jag på mina egna krav och hann inte ens posta ett endaste julkort förutom på facebook! Jag köpte vykorten i god tid men hann inte posta dem, tänker ge dem för hand istället till de nära och kära jag möter lokalt men de som bor längre bort blir utan i år. Något som jag är tacksam för är att alla i min familj är nykterister så att alla känslor kan upplevas råa och sanna. Jag uppskattar mitt eget beslut 1998 att avstå från alkohol och har ej blivit sugen sedan dess. Som empat har jag svårt att umgås med någon som är under ett rus då jag själv blir påverkad av mitt sällskap. Tänk vad viktigt det är att välja de vi umgås allra mest med. Det finns ett ordspråk om att de fem personer vi umgås med allra mest påverkas oss också mest. Vi tar efter varandra och anpassar oss, ibland kan man till och med börja med liknande språkbruk och vanor generellt vilket inte alls är så ovanligt om du tänker efter.

I år tillfaller fullmånen i kräftan under juldagen den 25.12. mitt under lunchtid. Detta vill jag bejaka lite djupare och har därför ordnat ett tillfälle att samlas vid Medborgarplatsen på mitt gamla arbetställe kl. 18-20.30 då jag bjuder till fika, meditation i cirkel och sharing då det finns möjlighet att göra ett avslut för 2015 och börja blicka framåt för 2016. Kostnad inkl. fika 300kr. Det finns några enstaka platser kvar ifall du vill möta julen under reflektion och meditation. Snabbast svar under helgen på bokning till detta event sker genom facebook messenger. Varmt välkommen eller om du inte har möjlighet att komma av någon anledning så kan du passa på att meditera hemma vid fönstret och prata med mångubben!

full-moon-christmas

Månen kan vara som en magisk vän som ger dig extra energi att möta dina drömmar! Jag önskar dig en magisk jul och att dina drömmar växer under 2016!