Kvinnors behov av systerskap

Systerskap betyder mycket för oss kvinnor. Att känna stöd från andra kvinnor, släkt och vänner och ett nätverk där vi kan dela och kommunicera kring att vara kvinna i en värld som våran. De kvinnliga kvaliterna har tryckts ner genom människans historia och fortfarande finns det kvinnor som söker sin kvinnliga kraft och undrar vad handlar kvinnlighet och den inre kvinnan om egentligen? Vad står gudinnan för? Har vi en inre gudinna, en gudabenådad kraft som bottnar i det kvinnliga yin energin? Vad är det egentligen?

Det är bra frågor som vi kan ta reda på i samspel med varandra tänker jag. Under de senaste fem åren har jag kommit i kontakt med dessa frågor genom mina kunder som överrepresenterat levt ut mer av sina manliga kvaliter, ofta högt presterande och starka kvinnor. Det de alla har haft gemensamt är att det finns en saknad av utrymme för de kvinnliga kvaliterna i deras liv. Ofta har dessa kvinnor uttryckt att de inte har någon som speglar deras kvinnlighet, någon förebild eller en man som får dem att leva ut sina kvinnliga sidor eller att arbetet kräver dem att vara väldigt strukturerade och mentalt alerta, det finns helt enkelt för lite tid och rum för det kreativa, vila, att utforska sina sinnen, intuition och att bara vara och bejaka sina känslor eller det sensuella av olika anledningar.

Det handlar om att ha empati för oss själva och att alla dessa kvinnliga kvaliter som inte är lika produktiva som de manliga, (som logiskt tänkande, mental styrka, intellektuella och aktiva processer samt hårt arbete m.m.) ändå är livsviktiga för oss människor, både män och kvinnor. Alla kvinnor som har ett nätverk av systerskap eller en nära väninna kan se sig som lyckligt lottad. För vi lär oss av varandra genom samspelet med varandra, genom att betrakta varandra, ta efter av varandra och genom djupa samtal och kommunikation på flera plan. I varje kvinna finns ett frö till gudinnan som kanske är metaforen för en själslig blommning av de kvinnliga kvaliterna, våra själsliga gåvor. Dessa kan vi utforska tillsammans.

Jag är lyckligt lottad som har flera underbara väninnor. De är alla gudinnor i mina ögon och jag älskar dem på ett själsligt plan. Jag är också djupt tacksam över att vara kvinna med allt vad det innebär. Alla möjligheter som det innebär att vara en vaken kvinna i Norden. 

Den skapande kraften är en kvinnlig kvalite, och vår planet är en urmoder att inspireras ifrån. I kvinnans livmoder finns en portal där själar kan passera till denna värld och få en kropp, en början till ett liv. Ibland kommer den en bebis ibland flera samtidigt. Det är ren magi att vara kvinna och kunna skapa så mycket på alla sätt och vis genom våra tankar, sinnen och känslor, det är att vara en själslig kompositör för livets flöden. Jag har länge utforskat vad det innebär för mig att vara kvinna, då jag i tonåren var en pojkflicka och har bejakat mycket av mina manliga egenskaper!

En hel helg i mars 2016 kommer jag och min kollega Helena Lundvik ordna en retreat för kvinnor att utforska dessa frågor kring systerskap, den inre kvinnan, gudinnan och att leva som kvinna just nu i livets utmaningar. Det kommer att hållas på fina Hannagården i gedigen miljö intill skog och natur på väg mot Nynäshamn. Mer information kommer inom kort, håll utkik! Varmt välkommen att höra av dig till mig vid frågor och funderignar kring temat. Låt oss ha en dialog och ta in inspiration från varandra, vi systrar. Hittade en härlig låt kring systerskap som inspirerar!